Foto ved Henrik Bøegh fra ”Øl for enhver smag”

Fra ”Julens øl” af Carsten Berthelsen

”Den oprindelige brygstue var ganske enestående og sindrigt udtænkt. Man havde mæske- og sikar opsat på forskudte hylder, så øllet efter mæskning ”faldt” til lavere placerede gryder, hvor urten blev udskilt, og herefter kogt med humle. Denne bogs forfatter har aldrig set noget lignende på denne jord, og jeg håber, at udstyret bliver udstillet fx i Den Gamle By i Aarhus. Det er enestående.”


I en 10-årig periode fra 2002 bryggede jeg mange hundrede bryg på dette brygværk. Jeg indblæste kimfiltreret luft i brygstuen, og jeg opformerede selv gæren. Alt øl blev håndtappet og flaskemodnet. Med den teoretiske baggrund i orden og med erfaring fra en række store bryggerier gav det en enestående fornemmelse for ”hvad der virker” når man skal brygge øl, og jeg kan i dag nærmest se smagen på det færdige øl, når jeg skriver en ølrecept. Lidt som en erfaren kogekone, der står ved gryderne.

Det har selvfølgelig betydning for de tanker, der ligger bag Bryggeriet Frank. Det skal smage godt og man skal altid have lyst til en slurk eller et glas mere. For mig er en god øl en øl, der er i balance, selv om den udfordrer, og så skal den teknisk set være i orden.

Jeg arbejder tæt sammen med Randers Bryghus, der brygger mit øl. Desuden har jeg som projektleder et tæt samarbejde med Bryggerhøjskolen samt Randers Bryghus og Humleland i Aarhus omkring kontrol af den DMS – dimethylsulfid – der giver kålsmag til meget lyst øl. Dette arbejde har givet og giver fortsat et dybt indblik i brygprocesserne, en viden jeg udnytter i mit brygarbejde.

Mit mål er at brygge et bredt udvalg af øl, der giver min personlige vinkel og mit bidrag til de forskellige klassiske øltyper på det danske ølmarked.

William Frank