Vores øl

Jeg var glad for at være nattevagt på Tuborg i studietiden, onsdag nat analyserede jeg alt øl, der skulle tappes den næste dag, og fredag aften skulle der analyseres prøver fra tankbilerne, der skulle sydpå. Jeg skulle selv udtage prøverne og nød gåturen i den lange tunnel ned til bilerne. Alt var spændende, lydene, de forskellige lugte, arbejderne med de forskellige opgaver.

En dag var der en annonce i avisen: Bryggeriforeningen søgte brygmesterelever. Det var en privat uddannelse. Jeg ansøgte selvfølgelig og kom til samtale i nogle imponerende lokaler på Strøget i København. Der sad 10 gamle mænd omkring et langt bord midt i stort flot rum. Jeg gav hånd til alle og blev bænket ved bordenden – længst væk fra døren ud.

De var heldigvis venlige og det gik godt.
Brygmesteruddannelsen var fantastisk, elevtid på Thor i Randers og Carlsberg efterfulgt af en intensiv teoretisk undervisning. Til sidst en tur til Hansa bryggeriet i Bergen.

Mit efterfølgende arbejde på Ceres i Horsens gav indblik i en gammel og solid arbejderkultur og  på Sandwalls Ångbryggeri i Borås oplevede jeg, hvordan en visionær bryggeriejer indgik i et ligeværdigt samarbejde med fagforeningen.

Det hele sluttede med de store bryggerisammenlægninger, og i en række år arbejdede jeg så med miljø og renere teknologier, det var meningsfyldt og givende ,men jeg savnede bryggeritiden.

For 20 år siden muliggjorde en fremsynet ægtefælle, der er vestjysk igangsætter, og foreningen Danske Ølentusiaster, at jeg kunne vende tilbage til bryggerierne.
Jeg erindrede fra min elevtid på Hansa i Bergen et meget lille og gammelt bryghus oppe ad bjergskråningen. – ”Man tager en sæk byg og lægger den i elven. Når den er grøn er den tjenlig. Tørring over gløder”

Det måtte være muligt at brygge i lille skala på vores gård i Grauballe tænkte jeg.
Efter en række dejlige år med nye og meget anderledes brygaktiviteter stoppede jeg for 4 år siden med ølbrygning. – og nu starter jeg så igen. Kan ikke lade være.

Vores øl skal ses i lyset af fortiden. Der bliver kun brygget øl, som jeg vil drikke selv, og som jeg anser, der er en mening med at brygge. Det kan godt være, at jeg ikke rammer rent i første bryg, men så bliver der korrigeret, det vil jeg altid gøre, – på samme måde som en kogekone.

Nogle gode øl til maden og så en række klassiske og kraftigere smagende øl i min fortolkning. Stille og roligt.

Det bliver ikke de store mængder, men jeg forventer, at det bliver sjovt.

De første øl er:

Brown Ale med fokus på maltsmagen, afrundet med Huell Melon humle, 5,6 %

IPA med en solid maltkrop, frisk og tydelig humle, 7 %

Julebryg, Sinterklaas in Space, der er en belgisk dubbel, med masser af kandis. En helt utraditionel humling og varm gæring fremhæver smagen af eksotiske frugter,  8 %.

Til foråret kommer en klassisk pilsner med sydtysk humle og gær. En klar humlebitterhed, 5,6 %

Herefter Wee Heavy, Barley Wine, Porter, Stout, Imperial Stout, Røgøl. Måske noget kettle soured øl som jeg lærte at lave i Austin.

Grauballe den 23. august 2020

William Frank

raadgivning-image
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA